Du er her: Hjem > Tilbageblik

Åbningstider:

1.6. - 31.8. 2019
tirsdag til søndag kl. 11-16

1.9. - 15.9.
torsdag til søndag kl. 11-16

Uden for sæsonen:
mandag formiddag (9-11).

Åbent hele året for grupper efter aftale.

Entré voksne 50 kr.
Børn gratis.
Grupper 40 kr. Min. 8 pers.


Sidst opdateret:

Tilbageblik  

Tilbageblik 2008 - 2019

2019

Taasinge Museum inviterer til 

spillemandskoncert med

 "Mollevit"

mandag den 13. maj 2019 kl. 19.30

på museet i Bregninge på Tåsinge.

Enté 50 kr. 

Der kan købes forfriskninger

Mollevit er et usædvanligt spillemandsorkester, der udelukkende spiller fynsk spillemandsmusik. Musikken stammer fra hele Fyn og omliggende øer. Der er en meget stor kulturskat i den fynske musik, der blot venter på at blive spillet. Det gør Mollevit. Vi er 7 musikere, bosat på Fyn, der spiller denne musik. Vores musik egner sig til mindre arrangementer, da vi helst spiller uden forstærkning. Vi spiller meget gerne op til dans, men også gerne til stuekoncerter o.l. 
Orkestret består af: Heidi Knudsen, violin, Jane Dabelsteen, violin, Inge Marie Højmann, Violin, Morten Valbjørn Knudsen, harmonika, Rene van der Pals, bas, Lasse Haugaard, tværfløjte, Torben Mikkelsen, guitar.
 
Det blev en rigtig god aften med 19 betalende gæster, der oplevede interessante oplæg til kun fynske melodier.

 

 

          

Operakoncert


Bjerreby Kirke og Taasinge Museum inviterer hermed til operakoncert på Tåsinge med det kendte sangerpar Stine Rosengren og Jens Jacob Honoré, der for første gang optræder med Stines lærer fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium operasanger Tove Hyldgaard. De 3 sangere akkompagneres af den anerkendte koncertpianist Irene Hasager kendt fra mange forskellige sammenhænge. Ved koncerten synger de filmperler af Kai Normann Andersen, danske sange af Egil Harder, musical af Andrew L. Webber, operette af Lehár og Emil Reesen, og opera af Puccini og Mozart.


Søndag den 31. marts 2019 kl. 15.00 
 
Bjerreby Kirke

Entré 100 kr.  Studerende og børn 50 kr.  

Koncerten blev et tilløbsstykke med knap 200 gæster, der oplevede en meget inspirerende og engageret indsats af kunstnerne. Skøn lyrisk sopransang, udtryksfuld tenor og sublim pianist.

Ganske overvældende! 

 

2018

Taasinge Museum inviterer til spændende koncert med "3 Fiddlers 3 Traditions" med Kristian Bugge, Ruthie Dornfeld og Jamie Fox den 29/11.

 

Efterårsferien 2018 deltager Taasinge Museum i Tåsinge Æblefestival. Der er oplæsning, gamle lege, som trille med tøndebånd, styltegang og snoreleg.

 

 

Taasinge Museum inviterer til sommerfest i Bregninge Bakker med, Svendborgs Borgmester Bo Hansen, som årets festaler. Der er hyggeligt samvær med folkedans, fællessang og boder.

Folkedanserne underholder. 

Taasinge Museum

Sang- og fortælleaften

Torsdag den 8. februar 2018 KL. 19.30

                                                    

Her vil organist Povl Chr. Balslev, Vor Frue Kirke, Svendborg, fortælle om Jeppe Aakjær. Herudover vil de mange af Aakjærs sange vi skal synge blive sat ind i en sammenhæng med Aakjærs underholdende livserindringer "Fra min Bitte-tid" og "Før det dages"

2017

Taasinge Museum inviterer til sommerfest i Bregninge Bakker. Årets festtaler er museumsinspektør Nils Valdersdorf Jensen fra Svendborg Museum. Årets emne er: Smugleri.

 

 

Lørdag den 27. maj 2017: "Lammedag" i Bregninge Bakker. Ejeren af de udsatte får, Rasmus Drabe, fortæller om racen.

 

 Taasinge Museum inviterer til spændende koncert med "3 Fiddlers 3 Traditions" med Kristian Bugge, Ruthie Dornfeld og Jamie Fox

9/2 2017 på museet i Bregninge.

 

2016

Taasinge Museum inviterer til sommerfest den 4/7 i Bregninge Bakker. I år med Svendborgs borgmester, Lars Erik Hornemann som festtaler. Her fejrer vi museets stiftelse den 4. juli 1958 med festligt samvær, musik, folkedans og boder.

 

 Bø'rnefolkedans i bakkerne den 3/7. Folkemusikgruppen "Fynboerne" fra Odense kommer og instruerer og spiller til dansen.

 

 

 

 Torsdag den 26/1 2016: Sangaften på Tåsinge.

Jutta Bay og Ole Larsen underholder med sange af Benny Andersne og Halfdan Rasmussen samt fortællinger om deres liv.

 

 

2015

Taasinge Museum inviterer til en aften om komponisten Carl Nielsen, den 5/11 2015.  Aftenen ta'r udgangspunkt i "Den Fynske Spillemand". Danmarks nok mest kendte komponist startede sin musikalske karriere på Fyn, og hans første optræden var som spillemand sammen med sin far Niels "Maler" Jørgensen. Organist Povl Balslev, Vor Frue Kirke, Svendborg vil denne aften fortælle om, hvordan hans opvækst påvirkede hans senere karriere.

 

 

 

 

Udstilling i anledning af kvindernes valgret i 1915.

 

I 2015 indviedes vores selvbyggede værksted. Nu kan vores håndværkere arbejde i optimale omgivelser med alle moderne maskiner.

 

2014

Foredrag på Taasinge Museum

Torsdag den 20. november kl. 19.30. Entré 50 kr. incl. kaffe og kage

"Danske sønderjyder i tysk uniform. 1914- 18"

I år markerer vi med god grund det for Danmark skæbnesvangre år 1864, da den nordlige del af hertugdømmet Slesvig gik tabt, og landet blev mindre end nogensinde før. Krigen kostede dyrt i tab af unge, livsduelige mænd. ”Seks tusind unge sønners liv blev dine løsepenge”, som Henrik Pontoppidan synger i sin genforeningssang.

Ikke så mange tænker vist på, at der i ”Den store krig”, som sønderjyderne kalder den Første Verdenskrig, 1914 - 18, faldt endnu flere dansksindede soldater end i 1864, og mange kom hjem med voldsomme ar på legeme og sjæl. I sit foredrag fortæller cand. theol. Erik Sloth om tre soldaterskæbner fra krigen og om det, den kom til at betyde for dem og deres familier hjemme i Nordslesvig.  

Søndagsarrangementer

Søndag den 29. juni kl. 12.30 spiller organist Povl Christian Balslev på et transportabelt klokkespil ved Taasinge Museum. Det er en form for optakt til en international klokkespilsfestival i juli. Koncerten var ca. 20 min. og kan yderligere ses som en optakt til nedenstående arrangement med Kathinka Lindhe, Sixtens Sparres oldebarn. Balslev spiller selvfølgelig Elvira Madigan - temaet og anden musik, der knytter sig til tiden/historien.

              

Sixtens Sparres oldebarn besøger Taasinge Museum

Hvis man vil høre eller genhøre Sixtens Sparres oldebarn Kathinka Lindhe, er der nu mulighed for det på Taasinge Museum søndag den 29. juni kl. 13.00. Kathinka Lindhe har skrevet en bog om de tragiske begivenheder omkring Elvira Madigan og Sixten Sparre og har fortalt historien set fra Sixtens forladte kone.

Til disse 2 arrangementer på Taasinge Museum søndag den 29. juni kunne vi glæde os over omkring 80 gæster, der fik en god klokkespilskoncert med Elvira Madigan temaet som optakt til Kathinkas foredrag om Sixten Sparres enke. Det var et meget spændende foredrag om dramaet for 125 år siden set fra Sixtens enkes side. Kathinka fortalte ud fra sin nye bog om dramaet, som kan købes på museet.

 

Taasinge Museum

Inviterer til fortælle- og sangaften

torsdag den 6. februar kl. 19.00 på museet i Bregninge

Museet har i den nye bygning Musikhuset udstillet komponisten Oluf Rings klaver fra 1858, så vi synes, at det er oplagt at holde en aften med fortælling om Oluf Ring og synge nogle af hans kendte sange. Derfor har vi inviteret Povl Chr. Balslev til at forestå aftenen.

 

                                                                                                               Oluf Ring Rings klaver                   

"Syng med os"

Sådan hed en række radioudsendelser i 1930'erne arrangeret og tilrettelagt af komponisten Oluf Ring, som var lærer på Skårup Seminarium. Udsendelserne blev stoppet, da krigen brød ud, men grunden var lagt til alsang under besættelsen.

Povl Chr. Balslev, der til daglig er organist og klokkenist ved Vor Frue kirke i Svendborg, og tidligere har bl.a. udgivet en bog om komponisten Thorvald Aagaard, har i den sidste tid søgt materiale om Oluf Ring, opsamlet anekdoter om ham.

Balslev har besøgt Rings barnebarn, der nu bor i Askov, samt været i kontakt med filmskaberen Børge Ring, der bor i Amsterdam og som er søn af Oluf Ring.

Povl Chr. Balslev vil denne aften fortælle lidt om, hvad han har fundet frem om "komponisten og sangformidleren Oluf Ring" - og så skal der selvfølgelig synges!

                        

Det blev en forrygende aften omkring Oluf Ring. Povl Chr. Balslev var en levende og meget engageret fortæller, der førte gæsterne igennem en lang række af Rings kendte sange krydret med fortælling og anekdoter om Rings liv og virke. 38 gæster havde en meget givende aften med fuldtonet sang. 

2013

Fortælleaften

FOLK I BREGNINGE 1920-50

En fortælleaften med Birthe Eriksen, der er født i Bregninge i 1917 som datter af sadelmager, musiker og biografejer Preben Christensen.

Oplæg ved Jens Hagen Eriksen

Torsdag den 31. oktober 2013 kl. 19.00

Taasinge Museum, Kirkebakken 1, Bregninge, 5700 Svendborg

Entre incl. kaffe og kage 50 kr.

Da vi har begrænset plads er tilmelding nødvendig.

Til Keld Thrane ( 62 54 17 61 ) eller

kt@lundbymail.dk

32 gæster havde tilmeldt sig den første fortælleaften i det nye "Musikhuset". De fik en meget hyggelig aften, hvor Birthe Eriksen og hendes søn Jens havde planlagt en aften med fortællinger fra Bregninge fra 1920 og frem. Mange gæster gjorde deres besyv med og en række sjove erindringer glædede og underholdt gæsterne.

Efterårsferien 2013

Taasinge Museum har åbent 2 dage i efterårsferien.

Søndag den 13. oktober og onsdag den 16. oktober kl. 10 - 15.

Tag børn og børnebørn med og se museet. Der er gamle lege som styltegang, trille med tøndebånd og snoreleg m.m.

Desuden er der mulighed for at gå på opdagelse på museet og deltage i forskellige opgaver. Dagen igennem vises rebslagning. Kaffe/sodavand og varme vafler kan købes.

Børn gratis adgang!

 

MUSIKHUSETS INDVIELSE

Taasinge Museum har siden 1993 udstillet en del af Bent Nielsens store unikke samling: Træk af danske provinsers musikliv gennem 250 år belyst gennem Bent Nielsens Tåsingesamling af musikalier, instrumenter, sangsamlinger og noder".

Da Taasinge Museum i 2009 modtog en stor arv fra USA blev det muligt at bygge en ny bygning "Musikhuset". I 2013 blev en stor del af Bent Nielsens samling udstillet i det nye hus.

Huset blev indviet fredag den 17. maj 2013 kl. 11.00 for en indbudt kreds.

Billeder fra udstillingens 2 etager

 

 

 

 

2012

Gamle lege og oplevelser

Søndag den 14. oktober og onsdag den 17. oktober 2012 kl. 10.00 - 15.00.

 

Taasinge Museum holder åbent 2 dage i efterårsferien med forskellige aktiviteter. Tag børn og børnebørn med og se museet. Der er gamle lege og styltegang, ringspil, trille med tøndebånd, snoreleg m.m. Desuden er der mulighed for at gå på opdagelse i museet og deltage i forskellige opgaver. Dagen igennem vises rebslagning. Kaffe/sodavand og varme vafler kan købes. Børn gratis adgang.

 

 

 

 

             

 

 

               

 

Cykeltur i Elviras fodspor

             

2. Pinsedag den 28. maj 2012 havde Pastoratrådet for Bjerreby og Landet sogne i samarbejde med Taasinge Museum arrangeret en cykeltur i Elviras fodspor. Turen startede med højmesse i Landet kirke ved Sognepræst Johanne Slot med efterfølgende kaffe i våbenhuset. Afsluttende i Landet blev der fortalt om Elvira og Sixtens død og begravelse på Landet kirkegård. Derefter cyklede man til stenen i Nørreskoven, hvor Elvira og Sixten blev fundet den 22. juli 1889, hvor en repræsentant fra Taasinge Museum fortalte om Elvira og Sixtens sidste tid sammen. Dagen sluttede med spisning af de medbragte madpakker i haven på Taasinge Museum, hvor deltagerne kunne se museets omfattende udstilling om parret og nyde kaffe og hjemmebagt kage. En meget vellykket dag, hvor 40 deltog.

Flyvermindestenen i Vemmenæs 

Den 23. april 1944 blev et britisk Sterlingfly skudt i brand under en mineudlægningsoperation og styrtede ned ca. 100 m ud fra stranden ved Vemmenæs på Tåsinge. Syv britiske flyvere omkom. Den 23. april 1994 blev der rejst en mindesten over dem. Taasinge Museum sørger for, hvert år på denne dag, at der bliver lagt blomster ved mindestenen.

 

 2011

Tåsinge Museum Julemarked

        

 

Tåsinge Museum i Efterårsferien

        

   Gamle lege                                                        Dukketeater 

Naturplejedag i Bregninge Bakker arrangeret af Danmarks Naturfredningsforening og Taasinge Museum 

 

 

  
  "Naturplejedag" i bakkerne
den 11. september 2011

Sådan så bakkerne ud i 2010

 

Det blev en rigtig god dag i bakkerne med flot forårsvejr og et godt humør blandt de omkring 30 deltagere. Vi nåede ca. 2/3 af bakkerne igennem, hvor der blev klippet gyvel ned. Tak til de mange frivillige fra Danmarks Naturfredningsforening, museets egne frivillige samt interesserede fra området. Ligeledes tak for en udsøgt forplejning under arrangementet.

I dag er der udsat 10 - 12 geder, der skal holde gevæksterne nogenlunde nede.

 

 

Cykeltur i Elvira & Sixtens fodspor

Lørdag den 27. august var museet med i et arrangement med Avisklubben fra FAA, B&U - teatret, Svendborg og Naturturisme, Svendborg, hvor der blev cyklet en tur i Elvira & Sixtens fodspor. 5 forskellige steder på cykelturen blev der spillet små rollespil, der fortalte om centrale episoder i Elvira & Sixtens ophold på Tåsinge i 1889. 18 unge skuespillere fra B & U - teatret var udklædt i tidens dragter og fortalte meget flot historien igennem deres små "spil". Cykelturen startede på museet med en fortælling om dramaet "Elvira & Sixten" og afsluttedes med kaffe á lá 1850 i museets have. 42 cyklede turen!

      

 

Museets stiftelsesfest den 4. juli blev en rigtig god og sjov aften i Bregninge Bakker. Årets festtale blev holdt af institutleder Johannes Nørregaard Frandsen, Syddansk Universitet, der underholdt de ca. 300 fremmødte med en medrivende og sjov tale. Mange sagde efterfølgende, at det var den sjoveste tale, de havde hørt i lang tid!   

4. juli 2011     

           

                         Folkedans                                      Festtaler Johannes Nørregaard Frandsen

Cykeltur

i

Elvira Madigan og Sixten Sparres fodspor

 

Lørdag den 28. maj og lørdag den 9. juli 2011

kl. 9.30

 

 

 

Turen begynder på Tåsinge Museum med udstillingen om Elvira Madigan og Sixten Sparre samt beretningen om parrets tragiske kærlighedsdrama. Derefter kører vi på cykel til Troense, hvor vi fornemmer stedet, hvor det elskende par boede de sidste dage af deres liv.

Videre gennem Valdemars Slot til mindestenen i Nørreskoven, hvor det ulykkelige par tog sig af dage en sommerdag i 1889. Fra Nørreskoven til Landet Kirkegård, hvor de to ligger begravet under et af Tåsinges smukkeste gamle egetræer.

Tilbage til “Toppen af Tåsinge”, hvor turen slutter med et besøg i Bregninge Kirkes klokketårn med en storslået udsigt over Tåsinge og det Sydfynske øhav.

 

Æggekagespisning i Tåsinge Forsamlingshus 2011

 

 

      

 

 Januar 2011                                                     Maj 2011

 

  2010

 

Frugthaven med 8 gamle æblesorter fra Bent Nielsen

 

   

 

 

Vedligeholdelse

 

 

 

Æggekage på Bregninge Kro 2010

 

  

 

 

                               Ny museumsbygning                                        

Byggeriet december 2010                                      

 

        Byggeriet oktober 2010.                                             Rejsegilde den 28. september 2010.

           

Rejsegildet, der blev holdt tirsdag den 28. sept. kl. 11.00 med deltagelse af mange frivillige og   håndværksmestre, blev en hyggelig sammenkomst med røde pølser og hvad dertil hører.               

Sokkel til kælder afsat og byggeriet godt i gang.

         

 

                               

Den 14. juni 2010 gik byggeriet af museets nye musikhus i gang.

 

Byggeriet er støttet af:

                       

                                                      

        

    Frugthaven juni 2010.                                              Urtehaven juni 2010

I de elskendes fodspor

 

 

 Søndag den 18. april 2010 fra kl. 10 – 14

 

Biologen Henriette Mørck fra Svendborg Kommune og Tåsinge Museum ved Alice Høltzel og Jette Munk inviterede på en ca. 9 km guidet tur fra Troense til Nørreskov ved Valdemars Slot.

Turen var helt vidunderlig med sol og lunt vejr. Undervejs fortalte Henriette Mørck om de spirende forårsblomster og om Ormerenden og Valdemars Slot.

Turens formål var også at høre om Elvira og Sixten Sparres kærlighedsdrama. Alice Høltzel fortalte både i Troense og ved mindestenen om de elskende. 45 deltog i turen.

 

 

Den 23. april 2010 - mindedagen for de engelske flyvere

 

 

Traditionen tro lagde museet blomster ved mindestenen for de engelske flyvere,
der den 23. april 1944 blev skudt ned over Lunkebugten.

 

                                      2009

Starten på frugthaven

 

I foråret 2009 blev der planlagt en omfattende renovering af et tilgroet stykke have, der skulle forvandles til en frugthave. Stensætninger skulle nyetableres og de gamle rettes op. Et omfattende arbejde, der krævede medvirken af entrepenør.

Mandag den 20. april 2009 gik vi i gang med at planere det stykke have, der er udset til at blive en kommende frugthave. Med hjælp af entrepenørmaskiner blev hele det tilgroede jordstykke opgravet, og en masse store træstubbe og træer fjernet, så arealet kunne være klar til at blive beplantet med gamle frugttræer doneret af Bent Nielsen, Landet.

 

         

 

         

 

Registreringsholdet

      

 

 

Hovedhuset gøres klar

 

 

 

 

                  Christian greve Ahlefeldt-Laurvig-Lehn holder årets festtale 4. juli 2009.

 

 

Der plantes gamle æblesorter.

 

 Krydderurtehaven anlægges.

 

Vandretur på Monnet

 

Søndag 8. nov. 2009

 

 

 

Tur til Monnet

I november arrangerede Museumslauget en tur til Monnet med Poul Rasmussen som guide.

Rigtig mange havde trodset kulden og fik til gengæld en hyggelig, interessandt og til tider en "udfordrende" tur.

På turen ud til Vårø Knude fortalte Poul om både plante- og fugleliv og gav os et interessant indblik omkring det historiske.

Frokosten blev indtaget i strandbredden yderst på Vårø Knude ved "Brændevinsstenen", og på hjemturen mødte vi "udfordringen". Vi nåede næsten alle sammen tørskoede hjem ved at spinge fra tue til tue og over vandløb.            

    

                                      Spring nu!

                  - og der springes.      

  En herlig, hyggelig og interessant dag i naturen. 

Julefest

  

I vinterperioden, når museet er lukket for besøgende, har de frivillige ekstra travlt med vedligeholdelse af både bygninger og samlinger.

Som tak for dette frivillige arbejde inviterer museumslauget til julefest, som den 8. december 2009 blev holdt i Sognehuset i Troense (tidl. Kirkesalen).

Det blev en hyggelig eftermiddag med lidt godt at spise, sang med akkompagnement af formand Keld Thrane samt lidt historie omkring kirkesalen, som for mange af deltagerne havde dannet ramme om deres barndoms søndagsskole.

I rummet findes en arkitektmodel af Bregninge Kirke. Modellen er doneret til Bregninge Menighedsråd og viser, hvordan man i 1943 havde påtænkt en ombygning af kirken i Bregninge. Mange udtrykte glæde over, at denne ombygning ikke blev en realitet.

Her nogle billeder fra den hyggelige julefest i Troense. 

                                      

                                 

2008

Bestyrelsen